- γλυκοπατάτα
- Φυτό με την επιστημονική ονομασία ιπομοία (ipomoea).Ανήκει στην οικογένεια των κομβολβουλιδών. Το φυτό αυτό είναι πιθανόν αμερικανικής καταγωγής και καλλιεργείται σε πολλές θερμές περιοχές για τους χονδρούς, μακρόστενους και εδώδιμους κονδύλους του. Η εισαγωγή της από την Αμερική στην Ευρώπη φαίνεται ότι έγινε κατά τις εξερευνήσεις του Χριστόφορου Κολόμβου. Είναι πολυετές φυτό, αναρριχώμενο, με φύλλα επιμήκη, καρδιόμορφα και άνθη κόκκινα με στεφάνη χοανοειδή, κωδωνοειδή και πλατύ έλασμα. Η σάρκα των κονδύλων είναι πολύ στερεή, λευκή, κοκκινωπή ή κιτρινωπή, ελαφρώς γαλακτώδης, πλούσια σε άμυλο και καλαμοσάκχαρο. Τρώγονται βραστοί ή ψητοί. Έχουν γεύση ευχάριστη, που θυμίζει λίγο τη γεύση του κάστανου και είναι θρεπτικοί. Χρησιμοποιούνται επίσης και για την παραγωγή αλκοόλης και αλκοολούχων ποτών.
Η διάδοση της γ. περιορίζεται κυρίως στις τροπικές ζώνες, αλλά επεκτείνεται και στα βόρεια του Τροπικού του Καρκίνου, στην Καλιφόρνια και στις άλλες κεντρικές πολιτείες των ΗΠΑ. Καλλιεργείται επίσης και νότια του Τροπικού του Αιγόκερω, στην Ουρουγουάη, στη Βραζιλία, στην ανατολική ζώνη της Νοτιοαφρικανικής Δημοκρατίας και στην Αυστραλία. Τη μεγαλύτερη παραγωγή γ. διαθέτει η Βραζιλία, οι χώρες της ισημερινής Αφρικής και της νοτιοανατολικής Ασίας. Στην Ελλάδα καλλιεργείται στα Επτάνησα, στη Σύρο, στην Εύβοια και στην Πελοπόννησο. Παρότι είναι πολυετές φυτό καλλιεργείται ως μονοετές για μεγαλύτερη παραγωγή. Πολλαπλασιάζεται με τους κονδύλους, καθώς ενώ βγάζει άνθη δεν σχηματίζει καρπούς και σπέρματα. Ευδοκιμεί σε μέρη όπου δεν επικρατεί ψύχος, αργά την άνοιξη ή νωρίς το φθινόπωρο και προτιμά ελαφριά εδάφη με λίπασμα.
Η γλυκοπατάτα είναι φυτό των τροπικών περιοχών· η εισαγωγή της από την Αμερική στην Ευρώπη φαίνεται ότι έγινε κατά τις εξερευνήσεις του Χριστόφορου Κολόμβου.
* * *ηονομασία τού φυτού Ιπομοία η γλυκοπατάτα.
Dictionary of Greek. 2013.